אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני עבודה >> יצאו לפנסיה מוקדמת מ"בז"ן" ותבעו: 'שינו את ההסכם מאחורי גבנו'

יצאו לפנסיה מוקדמת מ"בז"ן" ותבעו: 'שינו את ההסכם מאחורי גבנו'

מאת: עו"ד ינון פריד | תאריך פרסום : 22/09/2014 17:25:00 | גרסת הדפסה

צילום: calgarin, www.morguefile.com

עובדי בתי הזיקוק לנפט ("בז"ן") שיצאו לפנסיה מוקדמת בשל צמצומים, טענו כי הסכם הפרישה עליו חתמו, שונה ללא ידיעתם ופגע בזכויותיהם. בתביעה שהגישו 39 עובדים נגד "בז"ן" ו"מבטחים" נקבע שלמעט עובד אחד, לא הוכחה פגיעה בזכויות, אך גם אם הייתה כזו – הסיבה היא השינוי בחוק ולא בהסכם הפרישה.

 במסגרת תכניות ההבראה של "בז"ן" משנות ה-90 של המאה הקודמת, הוחלט על הוצאת מאות עובדים לפרישה מוקדמת. באוקטובר 1994 נחתם בין "בז"ן" לקרן "מבטחים" הסכם פרישה מוקדמת, לפיו עובד הפורש בפרישה מוקדמת ייחשב לפנסיונר "מבטחים", ועד  הגיעו לגיל הפרישה  החוקי תשלם "בז"ן" למבטחים את הסכומים שהיה עליה לשלם עבור העובד אילו היה ממשיך לעבוד עד גיל הפרישה.

 לכתבות נוספות בנושא:

אולם, בעקבות שינויים בהסדרי הפנסיה בישראל, שונתה תוכנית הפרישה, כך שעובד שפרש בפרישה מוקדמת לא ייחשב לפנסיונר אלא רק כחבר "מבטחים" עד למועד הגעתו לפנסיה.

 בהמשך נעשה גם שינוי בשיטת רכישת הזכויות הפנסיוניות, ובמקום לשלם ל"מבטחים" דמי גמולים המבטיחים ותק פנסיוני – כך שהעובדים שפרשו מוקדם ייחשבו כעובדים רגילים עד הגיעם לגיל הפרישה – הוסכם כי "בז"ן" תעביר לה סכום שנועד להבטיח תוספת שקלית לפנסיה הצבורה. זאת, בשל הוראות משרד האוצר מ-1999, האוסרות על קרן פנסיה להעניק לעמיתיה זכויות מעבר לקבוע בתקנון הקרן, גם אם שילמו עבורן. 

 השינוי בהסכם לא הובא לידיעת העובדים. חשד שהתעורר אצל אחד העובדים שפרשו כי לא קיבל את מלוא הכספים המגיעים לו, הביא אותו להגיש נגד "בז"ן" ו"מבטחים" תביעה בטענה שההסכם החדש פגע בזכויותיו.

 בהמשך הגישו עוד 38 עובדים נוספים שפרשו לפי הסכם הפרישה החדש תביעות דומות, שאוחדו לתביעה אחת.

 הנתבעות ניערו עצמן מאחריות כלשהי: "בז"ן" הפנתה אצבע מאשימה ל"מבטחים" וטענה כי העבירה לה סכומי כסף שאמורים היו לכסות את מלוא התחייבויותיה לפורשים. מנגד, טענה "מבטחים" כי היא כלל לא חתמה על הסכם הפרישה החדש משום שהוא חרג מהנחיות משרד האוצר, שכן רכישת זכויות פנסיוניות בדרך של צבירת אחוזי פנסיה נוספים למי שכבר פרש, אסורה.

 שינוי סמנטי בלבד

 השופט חיים ארמון מבית הדין האזורי לעבודה בנצרת קבע, שהתובעים לא הצליחו להוכיח שזכויותיהם נפגעו בדרך כלשהי. לדברי השופט, גם אם השינוי בהסכם ומאוחר יותר השינויים שקבע המחוקק הביאו להפחתה מסוימת בקצבה החודשית שהתובעים זכאים לה, אין לכך קשר לתנאי ההסכם.

 לדברי השופט, שינוי שיטת הרכישה הוא סמנטי בלבד ולא שינה את סכומי הקצבה בפועל. אם הקצבה השתנתה, הרי שהשינוי נעשה בעקבות הוראת המחוקק לשינוי שיטת החישוב לפיה תשלומי הקצבאות ייעשו רק לפי הוראות התקנון האחיד לקרנות הפנסיה הוותיקות שבחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים.

 השופט הוסיף שבכל מקרה, קצבת הפנסיה אמורה להיקבע לפי התקנון המעודכן בעת הפרישה לפנסיה הרגילה (לא המוקדמת).

 לכן, השופט הורה על דחיית התביעות, מלבד אחת: רק אחד התובעים יצא לפנסיה מוקדמת לפי הסכם הפרישה שנחתם בשנת 1994, כיוון שפרש לפני 1999 - מה שאומר שזכויותיו אינן כפופות לתקנון האחיד שנקבע ע"פ חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים. השופט קבע ש"מבטחים" פגעה בזכויותיו כשהתיימרה להסתמך על התקנון האחיד, והצהיר כי הוא זכאי לקצבת זקנה בהתאם להוראות ההסכם עליו חתם. 

 "מבטחים" חויבה בשכר טרחת עו"ד בסך 2,360 שקל של תובע זה בלבד. לא נקבע צו נוסף להוצאות.

 

* עו"ד ינון פריד עוסק בדיני עבודה ובדיני תאגידים

**הכותב לא ייצג בתיק.

***המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני עבודה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני עבודה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ