אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> רשלנות רפואית >> הילד נולד פגוע עקב ייעוץ גנטי שגוי: מתי אפשר לתבוע?

הילד נולד פגוע עקב ייעוץ גנטי שגוי: מתי אפשר לתבוע?

מאת: עו"ד אמיר ארן | תאריך פרסום : 09/09/2014 10:55:00 | גרסת הדפסה

מדי שנה נולדים בישראל ילדים הסובלים ממומים גנטיים, שבגינם יזדקקו לעזרה ולטיפולים יקרים במשך כל חייהם. כשמדובר בתוצר של רשלנות מצד הצוות המטפל, ניתן לקבל פיצוי למימון הטיפול בילד הפגוע. עו"ד אמיר ארן על השלכת החידושים בתחום האבחון הגנטי על תביעות רשלנות רפואית.

למשרדנו הגיע זוג הורים, שהתקשה להרות ועבר טיפולי פוריות אינטנסיביים. לאחר שנים הצליחה האישה סוף סוף להיכנס להריון, אלא שאז התברר שהעובר שהוחזר לרחמה סובל מתסמונת דאון.

בתביעת רשלנות רפואית על אי-גילוי המום בזמן ההיריון, צריכים ההורים להוכיח שלו היו יודעים על המום, הם היו מפסיקים את ההיריון. אלא שבמקרה זה הדבר לא היה אפשרי כיוון שההורים שומרי מצוות. סיכויי התביעה היו קלושים.

ואולם, בדיקה שערכנו העלתה שחלו התפתחויות טכנולוגיות רבות, שבזכותן התאפשר לנו להגיש את התביעה: הסתבר כי כיום ישנה שיטה חדשנית, מקובלת ונגישה בישראל, המאפשרת לבדוק את הביצית המופרית עוד לפני ההחזרה לרחם. גילוי זה אפשר את הטענה כי לו המום היה מתגלה לפני החזרת הביצית –  ניתן היה למנוע את ההיריון. התביעה שהגשנו בשם בני הזוג נגד הצוות הרפואי מתבררת בימים אלה בבית המשפט המחוזי בירושלים.

במקרה אחר, פוצו הורים במיליוני שקלים בשל תוצאה שגויה של בדיקה גנטית, לפיה הם עתידים ללדת בת בריאה. בפועל, למרבה הצער, בתם נולדה כשהיא סובלת מתסמונת גנטית קשה במיוחד הגורמת לפיגור, נכות מוטורית, עיוורון ובסופו של דבר למוות. בתביעה שהגשנו, טענו שהמעבדה בבית החולים ביצעה בדיקה מיושנת, מבלי ליידע את ההורים שבידיה מכשור שאפשר לבצע בדיקה מתקדמת ומדויקת הרבה יותר. כאמור, התביעה התקבלה וההורים קיבלו פיצוי גבוה.

הרופא מול ההורים

רופא ילדים, ככל רופא אחר חייב להיות מעודכן בתחום מומחיותו, להקפיד על בירור יסודי ומעמיק של מצב הילד החולה ולהבטיח כי הטיפול שיינתן לו יעשה ברמה נאותה.

האם רופא רשאי לכפות על קטין טיפול, גם את הוריו מתנגדים? ביהמ"ש למשפחה אפשר זאת לאחרונה, כשאישר לצוות הרפואי לבצע בילד טיפולי כימותרפיה בניגוד מוחלט לרצון הוריו. התקשורת עסקה רבות בשאלה אם מדובר בהחלטה ראויה, אולם עדיין אין הלכה חד-משמעית בנושא. 

במקרים דחופים, בהם לא ניתן ליצור קשר עם ההורים, רשאי הצוות הרפואי להורות על טיפול מציל חיים ללא אישורם, בהתאם להוראות חוק זכויות החולה. כשלילד אין הורים, ימונה לו אפוטרופוס שיקבל את ההחלטות בנוגע לטיפול המוצע.

למי מבין ההורים שקוראים שורות אלה וחושדים שהרופא המטפל בילדם התרשל אמליץ שלא למהר להסיק מסקנות. יש לזכור שתחום הרפואה מורכב מאוד, ובמרבית המקרים קשה מאד לדעת אם מדובר ברשלנות. כדי לוודא את מצבם המשפטי, כדאי שיפנו לעורך הדין העוסק בתחום הרשלנות הרפואית בילדים, באופן ספציפי. (כאן כדאי להזכיר, שלפני כשנתיים בוטלה האפשרות של הילדים הפגועים לתבוע על הולדתם בעוולה, אולם שופטי העליון, בפסק דין שניתן זה עתה, אפשרו לאותם ילדים להגיש תביעה כזו בשנה הקרובה ועד ל- 27.8.15).

רשלנות רפואית בלידה

ב-1994 'התגייסו' רופאים מרחבי העולם וקבעו רף רפואי גבוה שהקשה להוכיח שדווקא הסתבכות הלידה היא שגרמה לנזק ליילוד.

אחד התנאים הקיצוניים שם קבע שגם אם הוכח שהתינוק סבל במהלך הלידה ממצוקה קשה שלא טופלה במועד, הילד והוריו לא יזכו בפיצוי, אלא אם הוכיחו שהנכות שנגרמה לילדם חמורה  וכוללת שיתוק בארבע הגפיים.

כתוצאה מכך, במהלך שנים רבות, נמנע פיצוי מקבוצות הורים, שילדיהם נולדו עם מומחים חמורים פחות, למשל עם עיכוב התפתחותי ניכר (פיגור) אף שהציגו ראיות מכריעות לרשלנות הרופאים בלידה.

בשנים האחרונות פורסמו מחקרים שערערו את העמדה הקיצונית הזו, ובהתאם חל שינוי של ממש בעמדת הקהילה הרפואית, והוא משפיע ומחלחל אט אט גם אל בתי המשפט. כך לאחרונה, הצלחנו לקבל פיצוי של מיליוני שקלים בעבור הורים שבתם סובלת מפיגור שכלי ללא נכות מוטורית, עקב רשלנות בזמן לידתה.

הפיצויים: על מה וכמה

פיצויים בגין רשלנות רפואית צריכים לשמש את הילד לאורך כל חייו, ולכן ביהמ"ש נותן הוראות להפקדת החלק שנפסק לילד (לרוב בתכנית חיסכון לטווח ארוך).

פיצוי זה מאפשר להורים, בין היתר, לשכור מטפל סיעודי ולממן טיפול שלא כלול בסל הבריאות. רכיב נוסף של הפיצוי הוא על אובדן היכולת של הילד להשתכר למחייתו בכל שנות העבודה (גיל 20-67). פיצוי זה מחושב על בסיס השכר הממוצע במשק (כיום  מעל 9,000 שקל בחודש).

יש להקפיד שחלק מהפיצויים יועבר גם להורים עצמם וזאת בגין הנזק הישיר, הטיפול המסור שהם מעניקים לילד והסבל שנגרם להם עצמם. באותו סכום רשאים ההורים לנהוג כרצונם.

איך מתמודדים?

כשילדנו, הדבר היקר לנו מכל, סובל ממום או מחלה קשה שנטל ממנו את עצמאותו, חשוב מאד לשמור על זכויותיו ולהבטיח את עתידו, בפרט כשהמומים נגרמו בשל אזלת ידה של המערכת הרפואית. שום פיצוי לא ירפא את העוול שנגרם לילד ולמשפחה כולה, אך עם זאת, הוא יוכל להקל על ההתמודדות היומיומית הקשה של המשפחה והילד הפגוע.

 

* עו"ד ארן אמיר, ממשרד עורכי דין גוטמן-אמיר, עוסק בתחום הרשלנות הרפואית בכלל ובילדים בפרט

** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום רשלנות רפואית באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום רשלנות רפואית

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ