אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> האם ניתן לדון בתביעה למזונות כשהאבהות מוטלת בספק?

האם ניתן לדון בתביעה למזונות כשהאבהות מוטלת בספק?

מאת: עו"ד יורם שר | תאריך פרסום : 25/08/2016 11:38:00 | גרסת הדפסה

צילום: Александр Савченко, 123rf.com

ביהמ"ש למשפחה בת"א מחק תביעת מזונות כיוון שהבעל אינו רשום כאבי הילד, ולא הוכח שהוא האב. המחוזי קיבל לאחרונה את ערעור האישה. השופטים קבעו: אבהות היא תנאי למזונות אך לא לעצם האפשרות לדון בתביעה.  

אזרח ישראלי התחתן באזרבייג'ן עם תושבת המקום בשנת 2008. קצת אחר כך נפרדו דרכיהם, בנסיבות שנויות במחלוקת (כאשר צד אחד אף טוען כי הנישואים בוטלו בדיעבד).

לשאלות על דיני משפחה:

פורום דיני משפחה

בנובמבר 2009 נולד לאישה בן. בתעודת הלידה שהונפקה שם, באזרבייג'ן, נרשם בעלה כאביו של הרך הנולד. בשלב מסוים האישה עברה לישראל, אולם מסיבה לא ברורה, משרד הפנים בישראל לא רשם את הקטין כבנו של האיש.

בשנת 2015 הגישה האישה תביעה למזונות בנה נגד בעלה בנפרד בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, אולם בדצמבר שנה שעברה בית המשפט הורה על מחיקת התביעה בנימוק של "היעדר עילה". השופטת שפרה גליק קבעה כי מדובר ב"תביעה מוקדמת מדי... באין אבהות, אין מזונות".

על החלטה זו הגישה האישה ערעור בבית המשפט המחוזי בתל אביב. סגן הנשיא השופט ישעיהו שנלר הגדיר את הסוגייה בדיון "קדם ערעור": האם היה מקום לסילוק התביעה על הסף כיוון שהנתבע מכחיש שהוא האב, מבלי להיכנס לשאלות אחרות, למשל האם צריך היה לפסוק מזונות זמניים.

"המשיב", הוא האב הנטען, טען כי בתי המשפט קבעו בעבר כי ניתן לדון בתביעת מזונות אך בתנאי תנאי שאין מחלוקת ביחס לאבהות.

אפשר "לפצל", לא למחוק

השופט שנלר ציין שבאף חוק או תקנה אין מגבלה שלפיה הכרה באבהות היא תנאי מקדים להגשת תביעת מזונות. להפך, העיר השופט, בית משפט רשאי להכריע בשאלת "אבהות" גם במסגרת תביעה בעניין אחר, כולל תביעה למזונות קטין.

לכן, הבהיר השופט כי "מעת שמוגשת תביעה למזונות כנגד נתבע אשר נטען כי הוא אביו של קטין, אין מקום להפנות את הקטין ו/או אמו להגיש תביעה נפרדת לעניין האבהות. אכן, יכול ובית המשפט 'יפצל' את הדיון, באופן שבשלב הראשון תוכרע שאלת האבהות ורק לאחר מכן ייזקק בית המשפט לנושא המזונות".

משכך, השופט קבע כי ביהמ"ש לענייני משפחה טעה כשמחק את התביעה כאילו מדובר ב"תביעה מוקדמת מדי". "אמנם 'באין אבהות, אין מזונות' – אולם הדבר נכון לגוף הדברים, קרי: לעצם החיוב במזונות הקטין, אך לא כשאלה מקדמית בחזקת תנאי מקדים להגשת ההליך וניהולו".

לכן, בסיכומו של דבר הערעור מתקבל, ונקבע כי פסק דינו של בית המשפט למשפחה מבוטל.

עם זאת, השופט הוסיף כי לנוכח העובדה שבינתיים הגישה האישה תביעת אבהות נפרדת, בית המשפט למשפחה ישקול כיצד להמשיך את הדיון.

השופטים ד"ר קובי ורדי והשופט חגי ברנר הצטרפו לפסק הדין.

  • ב"כ המערערת: עו"ד זאב פרבר
  • ב"כ המשיב: עו"ד לינה פלגי

* עורך דין יורם שר עוסק בדיני משפחה

** הכותב לא ייצג בתיק.

*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
ייפוי כוח מתמשך: להבטיח את העתיד כבר בהווה
עו״ד אברהם מיכאל (צילום: יפית בשבקין)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ